Vi beklagar, men din version av webbläsare stöds ej på sajten. Därför kan vi inte garantera att all alla delar av sidan fungerar optimalt. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar till en nyare version eller byter till annan webbläsare.

Ladda ner Edge Ladda ner Chrome

Klädvård

Att vårda sina kläder är en given del av en smart garderob. Maximera livslängden på dina plagg genom att ge dem lite kärlek och omtanke. Här hittar du tipsen som får plaggen att hålla.

VÅRDA OLIKA PLAGGVÅRDA OLIKA MATERIAL

10 enkla knep

1. Tänk långsiktigt. Välj plagg som du vill bära länge, och som håller över tid.
2. Lufta dina plagg och ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta för ofta.
3. Investera i en klädborste för att ge dina plagg ny lyster och känsla.
4. Precis som du väljer plagg som passar dig, välj galgar som passar dina kläder.
5. Vik dina stickade tröjor. De tappar lätt formen om de hänger.
6. Lägg undan kläder du inte använder för säsongen på ett torrt och svalt ställe. En malpåse håller pälsängrar borta.
7. Ta hand om dina skor. Klacka om, smörj in, borsta och använd gärna skoblock så de håller formen.
8. Laga de plagg du kan. Sy i knappar, fixa småhål. Nål och tråd är alltid bra att ha hemma.
9. Ta hjälp! Har du ett plagg som behöver justeras eller lagas – anlita en skräddare.
10. Rensa ut garderoben, och skänk det du inte använder till välgörenhet eller second hand.

Washologi

Med Washologi blir det lustfyllt att tvätta! Washologi erbjuder svensktillverkade och biologiskt nedbrytbara klädvårdsprodukter. Upptäck väldoftande och skonsamma tvätt- och sköljmedel samt linnevatten för att fräscha upp plaggen mellan tvättarna.

Tvätta och torka

• Tvätta inte i onödan. Det kan räcka att gå över fläckar med en fuktig trasa eller att vädra och borsta plagget.
• Fyll tvättmaskinen. Då minskar du mängden energi, vatten och tvättmedel per plagg.
• Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål, men tvättmaskiner klarar ofta att rengöra plagg även vid lägre temperaturer.
• Välj ett tvättmedel med miljömärkning. Undvik tvättmedel med klor eller klorföreningar och fosfater, som följer med sköljvattnet och bidrar till övergödning i sjöar och hav.
• Följ doseringsanvisningarna.
• Många sköljmedel innehåller miljöfarliga tensider som är svårnedbrytbara i reningsverken och belastar miljön. Välj miljömärkta sköljmedel.
• Att hänga upp tvätten på tork istället för att torktumla sparar både energi och gör plaggen mer långlivade.


Tips!


Häng din skrynkliga skjorta på en galge i badrummet medan du duschar för att räta ut skrynklor.

Vårda olika plagg


JACKOR
Jackor, rockar och kappor ska alltid tvättas med viss försiktighet, läs tvättrådet noga! Får du en fläck på din jacka, ta en fuktig trasa och försöka få bort fläcken istället för att tvätta jackan i tvättmaskin. Det är också mycket bättre för både plagget och miljön att vädra jackan. En del av våra jackor har en ytbehandling som gör att de tål viss vind och väta. Dessa ytbehandlingar tvättas tyvärr bort gradvis, så här blir råden extra viktiga.

STICKAT
Tvätta stickade plagg med avigsidan ut. Forma försiktigt efter tvätt och torka liggande. Vik in i garderoben istället för att hänga.

DENIM
Vänd dina jeans ut och in för att få färgen att hålla och undvika märken. Vänd tillbaka vid torkning, och undvik att torka jeansen i direkt solljus. Skippa torktumlaren och häng alltid dina jeans på tork. Det finns en risk för överskottsfärg i mörk denim, som märks ’may dry and wet rub’. Det beror på färg, behandling och metod vid infärgningen av denimplagget. Ett denimplagg kan torrfälla under hela sin livslängd även om färgen, genom tvätt och användning, rimligtvis mattas av med tiden. Var försiktig i kontakt med ljusa kläder och möbler.

SMYCKEN
Förvara dina smycken i skrin eller påsar när de inte används. Låt smycken av olika sorters metaller ligga åtskilda från varandra, så att de inte blir missfärgade. Ta av innan till exempel bad då smyckena kommer i kontakt med mycket vatten. Förvara inte dina smycken i fuktig miljö, såsom i badrummet.


Vårda olika material

VISKOS
Viskos är ett material som lätt kan dra ihop sig i vått tillstånd. Viskos krymper vanligtvis 3–5% vid tvätt, vilket anges i tvättrådet. Plaggets ursprungliga form får du tillbaka genom att stryka det i lätt fuktigt tillstånd. Tänk på att viskos är skörare i vått tillstånd än i torrt och bör hanteras försiktigt vid tvätt.

SIDEN
Tvätta siden för hand eller i tvättpåse. Tänk på att siden är ett fint och känsligt material som inte tål hög värme eller bearbetning. Torka inte plagget i direkt solljus då siden lätt bleks.

LIN
Lin är ett naturmaterial som lätt drar ihop sig i vått tillstånd. Plaggets ursprungliga form får du tillbaka genom att stryka det på hög värme i fuktigt tillstånd. För att behålla lystern, stryk plagget på avigsidan eller med ett tyg emellan.

SAMMET
Plagg i sammet borstas med fördel med klädborste. Om du behöver stryka, gör det försiktigt på avigsidan, och gärna med ett tyg emellan då det lätt blir märken på sammet. Eller ånga plagget med ett avstånd på 10 cm.

ULL
Ullblandningar och ren ull som behandlats för att tåla maskintvätt kan tvättas i maskin. Men var noga med att kolla tvättrådet. Ullplagg mår mycket bra av frisk luft - vädra gärna efter användning så håller sig plagget istället för att tvätta i maskin. Speciellt eftersom ullfibern slits vid varje tvätt betydligt mer än till exempel bomull. Plagg tillverkade i ull bör inte heller bearbetas för mycket eller gnuggas då kan de filta sig. Borsta med en klädborste för att minska noppor och få mer lyster.

DUN
För att plagg med dunfyllning ska återfå sin ursprungliga form efter tvätt, bör de torktumlas under en längre tid på låg värme tillsammans med några tennisbollar. Bollarna hjälper till att fördela dunet jämnt och göra plagget fluffigt. Tvätta dunplagg enligt tvättrådet med milt tvättmedel. Torktumla plagget med avigsidan ut. Skaka upp plagget efter tvätt och tumling så att dunet fördelar sig jämnt i plagget.

SKINN
Tvätt av skinn och mockaplagg skall alltid göras av fackman. Skinn och mocka är naturmaterial med unika uttryck och kan skilja i nyans och struktur vilket är helt naturligt. Var försiktig med vatten. Blir plagget blött – sträck det till normal storlek, häng det på en välformad galge och låt torka i rumstemperatur. Torkar plagget för varmt kan det krympa och torka ut och dessutom bli hårt och styvt. Det kan bli nödvändigt att mjuka upp plagget genom att gnugga och återfetta det. Man kan impregnera skinn och mocka innan det blir smutsigt. Detta ökar inte bara plaggets vattenavvisande förmåga utan gör också att smuts inte tränger in lika lätt. Har du köpt en ny skinnväska, smörj in den redan från start och fortsätt kontinuerligt så att inte lädret blir torrt. Om du ställer undan väskan är det bra att stoppa den med tidningspapper så att den inte tappar formen.