Nu har MQ och Stiljournalen tagit fram den ultimata smokingen. En klassisk, skräddad smoking som alltid är trendig. 

Shoppa smokingpaketet online samt i utvalda butiker.

UTVALDA BUTIKER /

It's a smoking success!

Varför heter det smoking, Fredrik?

Smoking är ett svenskt ord. I USA säger man black tie, eller tuxedo, i UK säger man dinner jacket. Den långa historien är att männen använde sig av en rökrock i fina sammanhang när man gick ut och rökte, så att man inte skulle lukta rök när man kom tillbaka till sitt sällskap. Rökrocken blev sedan en smoking som vi säger här i Sverige. 

Varför gör ni det här, Filip?

Det är enkelt. Vi tycker att smokingen ska nå ut bredare! Alla ska kunna bära en smoking då och då. Och det ska finnas en perfekt smoking för alla, till ett bra pris! En smoking kan man använda när man vill. Det behöver absolut inte vara fest. Det är trevlig att gå ut och äta i en smoking till exempel och det spelar ingen roll om du bor i en etta eller i ett palats. Alla kan bära en smoking!

"Man knyter en fluga precis som man knyter sina skor." 

- Filip Strömbäck

Hur gammal ska man vara för att bära en smoking, Fredrik?

Runt studenten är en naturlig ålder att skaffa en, tycker jag. Men min första smoking fick jag när jag var 15 år.

Vad ska man tänka på när man bär en smoking, Filip?

Att alla detaljer är i svart och vitt. Kavajen kan ha en annan färg, men man ska inte spexa eller försöka matcha med partnerns klänning exempelvis. De två vanligaste felen som många gör är att ha för långa byxor, och att man inte viker ner kragen. Silhuetten ska vara svart från nacken och ner hela vägen till skorna, det får inte vara en vit glipa där skjortan sticker ut, exempelvis. Man måste dra upp byxan ordentligt, det är viktigt. Många bär byxan helt fel.

 

SHOPPA SMOKINGEN /

"På baksidan av slaget ska det finnas plats för en blomma." 

- Fredrik af Klercker

Vilka är de viktigaste detaljerna på en smoking, Fredrik?

På baksidan av slaget ska det finnas plats för en blomma, det är en gammal tradition och en otroligt viktig detalj. Västen är en annan viktig detalj, att den är formad som en hästsko och går djupt ner under den knäppta kavajen. Det ska också bara vara EN knapp på kavajen. Dasslocket som vi kallar det för, alltså dubbelslitsen på båda sidor, är också en viktig detalj. Och att revären (stripen på sidan av byxan) är välgjord.

Finns det plats för cigaretter, med tanke på smokingens ursprung, Fredrik?

I alla klassiskt sydda kavajer finns det en ficka för det ändamålet, självklart här också men idag kallar vi den hellre för den avstängda mobilens ficka. Det finns en tanke med allt på en smoking. I byxfickan, sitter det också en liten ficka, precis mot låret, där nycklarna kan ligga tätt, utan att göra en bulle eller skava hål i byxan. Cigarettfickan gör att fallet blir bättre på kavajen, så förvara gärna mobilen i fickan!

 

Hur är det med näsduken, Filip?

Go bananas med färger! Helt vit skulle jag aldrig ha. Det är ofantligt tråkigt! En estetiskt konservativ person måste bryta av nånstans, det är de små detaljerna som blir snygga, därför har vi satt en bård runt näsduken för att göra den mer levande.

Matcha inte med klänning, du ska aldrig matcha någonting faktiskt. Näsduken ska vara stor, och av siden.

Om 3 år har alla smoking då, Fredrik?

Det skulle vara drömmen. Vi vill inte åt en svartvit värld såklart, men att alla känner sig bekväma med att bära smoking vore väldigt kul. Först ska man äga den här klassiska smokingen, sedan kan man lära sig att ta ut svängarna och go nuts på kavajen, med olika färger, sy upp en ljusblå eller vad som helst. Men lär dig krypa före du lär dig gå. Vår smoking blir inte ett plagg som man hänger in i garderoben sedan, utan den här vill man använda. Våra vänner brukar tycka att det är jobbigt att träffa oss på fest för att vi alltid synar deras smokingar. Nu behöver vi inte det längre, nu kan de bara köpa vår smoking!

Se när Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck från podden Stiljournalen förklarar allt du behöver veta om smoking.

Vi samarbetar med lokala skräddare för att få plaggen att kännas rätt för just dig, och lagar det som gått sönder.

 

LÄS MER /

Vill du ha hjälp med att hitta din stil eller välja rätt passform? Våra Personal Shoppers i butik guidar dig till de rätta valen. 


BOKA HÄR /